Besök forumet - hjärtat i kommissionen


>> Till diskussionsforumet

Ukulelekommissionen är en träffpunkt på nätet för ukuleleentusiaster.

Kommissionärer träffas då och då i verkliga livet också, på kommissionsträffar på olika platser och av olika slag.

Men det är diskussionsforumet som är hjärtat i kommissionen.

Välkommen till vårt forum. Det går bra att bara läsa (och förundras?) liksom att registrera sig och delta i diskussionerna.

Den 9:e årgången av ukulelejulkalendern är nu uppe!

Nu är kommissionens ukulelejulkalender igång igen. För nionde året i rad. Ända sedan 2006 har ukulelekommissionens medlemmar spelat in låtar på jul- och vintertema och publicerat dem, en lucka i taget, från den 1:a till och med den 24:e december.
Det har med åren blivit en institution bland ukulister i Sverige och utomlands. Varje års nya [...]

De gamla ukulelejulkalendrarna finns kvar på nätet

De gångna årens ukulelejulkalendrar finns fortfarande tillgängliga på nätet. (2008 och 2012 års kalendrar kräver dock lite mer fix, först). Kalenderbilderna har varierat i utförande genom åren. Någon utpräglad grafisk profil får man leta förgäves efter. Men det första årets kalender förblir förhoppningsvis lågvattenmärket bland kalenderbilderna.
Man hittar de gamla kalendrarna på adresser med mönstret ukulelekommissionen.se/julkalender20xx. [...]

Ukulelejultraditioner - här och där

Ukulelejulkalendern är en väl rotad tradition i ukulelesverige. Med den nionde årgången av kalendern i vardande tycker jag att det är ett tryggt påstående. Men ukulelejulkalendern är inte den enda ukulelejultraditionen. I Los Angeles uppstår sedan flera år tillbaka en ukulelejulorkester, The Ukulele Christmas Orchestra, i juletid.
Senast var det ungefär 200 ukulister som [...]

Mindre än 100 dagar kvar…

…till årets ukulelejulkalender. Det är alltså ingen brådska men kanske ändå dags att ägna en liten tanke då och då åt vilken låt som skulle kunna vara ditt bidrag. Den 15 november är deadline i år, så det är trots allt bara 80 dagar kvar. Tiden har som bekant en tendens att bara försvinna….
Men utgångsläget [...]

João Fernandes - “Den förste ukulelespelaren”

Förutom Augusto Dias, Manuel Nunes och Jose do Espirito Santo (de tre som brukar betraktas som de första ukuleletillverkarna) fanns det bland de 421 passagerarna på skeppet Ravenscrag en 25 åring vid namn João Fernandes. Han skall vid ankomsten till Honolulu ha blivit så glad att han lånat en braquinha av en medpassagere, hoppat i [...]

Skeppet Ravenscrag

På lördag är det jämt 135 år sedan det engelska skeppet Ravenscrag seglade in i Honolulus hamn. Också då var den 23 augusti en lördag. Orsaken till att ukulister bryr sig om denna händelse är att skeppet förde med sig de hantverkare från Madeira som skulle bli de första att tillverka ukuleleler. Av den anledningen [...]

En Gibsonukulele från 1926 till salu för 74 000 kronor


Oj, oj. Nu är ukulelejulkalendern igång igen.

Ukulelejulkalendern är igång! För åttonde året i rad. (Det börjar bli en tradition). Det har varit så mycket pyssel med kalendern att jag helt glömt bort att meddela på denna plats att den är igång. Men jag ser att det var så förra året också. (Så det är väl en tradition det med).
Kalendern finns på [...]

November - Hög tid att lämna bidrag till Ukulelejulkalendern

Okej. Julstämningen har inte riktigt infunnit sig, det medges. Ändå är det hög tid att spela in bidrag till årets upplaga av ukulelejulkalendern. Den åttonde i ordningen. Bidragen ska vara inskickade senast den 22 november.
Reglerna är de gamla vanliga. Det skall vara en sång på jul- eller vintertema. Det skall vara ukulele med på inspelningen. [...]

Registrera dig på forumet och vinn en ukulele

Den här ukulelen kan bli din om du registrerar dig på Ukulelekommissionens forum senast den 31 december i år. Det kostar ingenting att registrera sig och man betalar ingen medlemsavgift. Däremot kan man delta i diskussionerna i forumet, ställa frågor, få råd, häpna, förundras och le.
>>Registrera dig här!