Besök forumet - hjärtat i kommissionen


>> Till diskussionsforumet

Ukulelekommissionen är en träffpunkt på nätet för ukuleleentusiaster.

Kommissionärer träffas då och då i verkliga livet också, på kommissionsträffar på olika platser och av olika slag.

Men det är diskussionsforumet som är hjärtat i kommissionen.

Välkommen till vårt forum. Det går bra att bara läsa (och förundras?) liksom att registrera sig och delta i diskussionerna.

En Gibsonukulele från 1926 till salu för 74 000 kronor

Världens dyraste ukulele? En blommålad Gibson från 1926.
På ebay finns nu (mars 2014) en Gibsonukulele till salu för drygt 74 000 kronor, eller 11 579 US dollar. Det kan vara den dyraste ukulele som sålts. Om den nu blir såld vill säga. Det tidigare prisrekordet innehas, vad jag har sett av några ukulelar, bland annat en Howsen trattukulele, till salu för 10 000 dollar tidigare.

“Uber rare” och “The Holy Grail of Ukulele’s” skriver säljaren i annonsen. Den är rimligen mycket ovanlig. Men anspråket på att vara ukulelevärldens heliga graal förefaller en smula överdrivet, om man säger så. Det är knappast ett känt och mytomspunnet instrument, på det sätt man förväntar sig att en helig graal ska vara.

Gibson ukuleler från 1926 är inte helt sällsynta men tillräckligt ovanliga och bra instrument för att betinga höga priser också i vanliga utföranden. Den här modellen förefaller att vara en variant av Gibsons modell 2 som har bindings runt kanterna och ljudhålet. På denna är julstjärnor konstfullt målade på såväl fram- som baksida och sargar. Därtill är greppbrädan utförd i vit bakelit med inläggningar.

Robert Hultman

Comments are closed.