Forumindex Ukulelekommissionens forum

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 

Vad ska man tänka på när man köper en ukulele?

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> FAQ
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
FAQRegistreringsdatum: 26 januari 2007
Inlägg: 3

InläggPostat: fre jan 26, 2022 2:17 pm    Rubrik: Vad ska man tänka på när man köper en ukulele? Svara med citat

Läs detta så är chansen större att du blir nöjd med din ucke:

Tillverkningen:
Olika tillverkare har olika höga kvalitetskrav. Det innebär att instrumenten från vissa tillverkare kan skilja sig mycket individuellt eftersom tillverkningsprocessen är mindre noggrann. Därför är det ännu viktigare att syna billigare instrument och okända märken (se checklistan nedan).

Materialet:
Billiga instrument är ofta gjorda i laminerat trä (laminat). Det har betydligt sämre ljudegenskaper än solitt trä. Om tillverkaren/butiken skriver att instrumentet har lock i Mahogny är det troligen laminat. Är det solitt trä skrivs det nästan alltid ut.

I regel låter också tunt trä i botten och lock bättre än tjockt trä i botten och lock men det är ju rimligen svårare att arbeta med riktigt tunt trä varför vissa för enkelhetens skull väljer tjockare trä.

Vad det gäller uckar i laminat är det så att de helt enkelt har sämre resonans än ukulelar tillverkade i massivt trä och således låter något sämre.

Trä är ett levande material som innehåller vätska och behöver därför torka länge efter att det skördats innan det är som mest lämpligt att använda till instrumenttillverkning. Det är inte så lätt att kolla detta men för riktigt fina instrument deklareras torktiden som kan vara flera år.

Avseende träslag finns det flera olika träer som lämpar sig bra för ukulele.
ett urval hittar du här:http://www.grazianoukuleles.com/woods.html
De finaste ukulelarna tillverkas oftast av solid Koa eller Mahogny.

Gran (Spruce), ceder eller lönn (maple) i locket anses också ge bra ljudegenskaper. Lite mer utförliga egenskaper:
http://www.pantheonguitars.com/tonewoods.htm

Transporten:
Man bör vara medveten om att Kina är ett land med mycket hög luftfuktighet och instrument som tillverkats där (med VÄLDIGT få undantag) skeppats i månader i en jäkligt fuktig sjöcontainer innan de lastas av i vårt torra land och utsätts för väldigt torr luft. Då torkar de snabbt och vad som KAN hända är att träet drar ihop sig på oväntade ställen varpå halsen kan kröka sig, det kan uppstå sprickor i lock eller botten, bandstavarna (metallpinnarna på halsen) börjar krypa ut och ucken kan släppa i limmet och separera på olika ställen.

Strängarna:
Många billigare ukulelar säljs med orättvist dåliga strängar. Är alla strängarna lika tjocka är det en stark indikation på att så är fallet.
Instrumentet låter ofta betydligt bättre med nya strängar.

Vilka man ska använda är en fråga om tycke och smak. Aquilasträngarna är min personliga favorit. Vissa tycker de är lite för hårda. Andra bra strängar är kamakasträngarna. Även martin har en okej lite billigare strängserie som lyfter en Kinaucke väsentligt.

Checklista innan man köper en ucke:
*kolla noga att halsen är rak.
*Syna banden från botten av ukulelen med halsen vågrät. Är de jämna?
*kolla noga alla skarvar att de är tighta och nogrannt limmade. Särskilt viktigt är att halsen sitter fast och tight mot kroppen.
*Kolla att kroppen inte har stora inbuktningar eller ojämnheter samt att det inte finns några begynnande sprickor i träet.
*Stäm ukulelen. Spela ton för ton på samtliga band och kolla att de går att ta dem rent så att inte strängen skorrar mot intilligande band.
*Använd en stämapparat och kolla att stämningen även håller även längre upp på halsen. ( Är ukulelen stämd ADF#B så ska även 12:e bandet vara rent i ADF#B, annars sitter stallet felplacerat)
*kolla så att stämskruvarna sitter tight och låser bra. Gör de inte det, så be att de drar åt dem med en mejsel i butiken. Går det inte är de oanvändbara.


Varför rekommenderar någon då Caraya eller Samick? Vet ej. Det finns en hel del ukulelar i samma prisklasser som är garanterat bra. Allanders uckar och Bruko uckarna är några exempel som är lätta att få tag i i Sverige och i mina ögon prisvärda. Bushmanukulelarna som är lite dyrare kan köpa genom Stefans ukulele. De låter otroligt bra men var noga med att syna instrumentet när du köper det så att du inte får ett dåligt exemplar. Enligt Jerker på Jam görs även Bushman i Kina trots att de består av Solid Braziliansk Mahogny.

Vill du köpa en billig för att testa dig fram kan du köpa en Jerker Luodmouth på Jam. Eller en Reno. Reno (RU240T låter utmärkt för pengarna)

Mellanklassen är Allanders lelar eller Bruko. För dessa märken gäller ju dyrare ju bättre

Annars rekommenderar jag (Om din plånbok tillåter) att du köper en ucke från hawaii. En bländade fin handgjord Kamaka för sådär en 5000 pix och uppåt eller någon annan som Mele eller Koaloha.

Man får oftast även väldigt mycket för pengarna om man köper en begagnad från USA av något känt märke (De finaste som säljs frekvent är: Martin, Gibson, Favilla, Kamaka). Lite mer enkla märken är harmony och Gretch. Dessa 2 har dock i perioder haft massa olika underleverantörer och svajat ordentligt i kvaliten.) Det är dock lite trixigt att handla översjö. Jag har gjort det rätt mycket nu och hjälper gärna till.

Förf: Plink-plonk
_________________
Vem som skrivit denna FAQ-text framgår av inlägget. Den ursprungliga texten har publicerats i FAQ-diskusissionstråden och ofta har synpunkter som framförts där arbetats in i den text som publiceras här.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> FAQ Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2006